Așa cum știm, în această seară la miezul nopții, ora Belgiei, Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană, probabil pentru totdeauna, după aproape jumătate de secol petrecut ca stat membru.

În ciuda numeroaselor imagini și momente emoționale exhibate de presă în ultimele zile, unele frizând penibilul, relația dintre Marea Britanie și UE nu a fost NICIODATĂ ușoară, chiar dacă englezii sunt artizanii unora dintre cele mai importante reforme la nivelul Uniunii, asupra cărora Bihor News va reveni curând.

Mai mult, în ciuda valului de emoție forțată, adevărul – și știrea importantă pentru români, mai ales pentru cei catre trăiesc acolo, este că de mâine nu se schimbă nimic. Absolut nimic. Pe scurt, Marea Britanie pleacă, românii rămân. De asemenea, cel puțin până la finalul acestui an, nu se schimbă nicio regulă de intrare sau de stabilire a cetățenilor europeni în UK.

Ca o paranteză, ce se schimbă în mod real de mâine este centrul geografic al UE care se mută într-un sat german cu 80 de locuitori, Gadheim, în Bavaria.

Dat fiind că premierul britanic Boris Johnson este un om al… surprizelor, s-ar putea ca perioada de negociere cu UE, prevăzută a se termina în 31 Decembrie (extrem de optimist!) să fie prelungită, dar vom afla acest lucru în cursul verii. În orice scenariu însă, cetățenii europeni au vreme până la mijlocul anului viitor pentru a-și clarifica situația, așa cum Bihor News a prezentat deja.

Uniunea Europeană își va prezenta și ea la începutul lunii Februarie obiectivele privind negocierile pentru viitoarea relație cu Marea Britanie, iar dacă până în vară – într-o primă etapă, sau până la 31 Decembrie – cel târziu, nu se va ajunge la o anumită formă de acord, povestea Brexit va fi departe de a se fi încheiat. Touși, prin ieșirea oficială a englezilor din Uniune, se deschide un nou capitol al relațiilor dintre cele două părți, un aspect de reținut fiind faptul că britanicilor li se vor aplica și în acest an toate reglementările UE, prezente sau pe cale de a fi adoptate, fără ca aceștia să poată participa la adoptarea lor.

Așa cum am mai scris, noi credem că această perioadă reprezintă o bună ocazie pentru românii din Marea Britanie să decidă și să își organizeze întoarcerea ACASĂ.

Articolul precedentDe la cititori: social media descoperă adevăratele job-uri ale miniștrilor!
Articolul următorPeste 5 ore de așteptare pentru o ambulanță! Viața oamenilor e pusă în pericol.