În aceste zile, trebuie să respectăm măsurile de izolare impuse prin Ordonanţa Militară. Dar, pentru că oamenii nu ştiu exact cât de mult se pot îndepărta de casă pentru cumpărături sau pentru activităţi fizice, ziarul Libertatea a solicitat Poliţiei Române aceste informaţii. Iată explicațiile oficiale.

Ordonanţa militară nr. 3: „Cetăţenii se pot deplasa pentru consult medical de specialitate care nu poate fi amânat.”

Întrebarea: Cât de departe de domiciliul nostru poate fi situat cabinetul medicului specialist? Putem merge pentru acest consult de la Cluj la Bucureşti, de pildă?

Răspunsul Poliţiei Române: Nu este prevăzută o limită de distanță la care trebuie să fie situat cabinetul medical, dar recomandăm cetățenilor să facă deplasări în scopuri medicale, altele decât urgențele majore, doar după verificarea disponibilității medicilor.

Ordonanţa militară nr. 3: „Cetăţenii se pot deplasa pentru cumpărături de primă necesitate la unități comerciale din zona de domiciliu.”

Întrebarea: La ce distanţă maximă de domiciliu poate fi amplasată această unitate comercială? Putem merge la cumpărături, de pildă, din cartierul Berceni într-un hipermarket din Militari?

Răspunsul Poliţiei Române: Prevederile Ordonanței militare nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 nu menționează o distanță cuantificabilă, însă recomandarea pentru cetățeni este să se deplaseze la cele mai apropiate magazine unde sunt comercializate produsele care le sunt necesare. În referire strictă la exemplul dumneavoastră, un cetățean care locuiește în cartierul Berceni nu poate merge la cumpărături pentru produse de strictă necesitate în cartierul Militari, întrucât în zona de domiciliu există mai multe hipermarketuri similare cu cele din cartierul Militari.

Ordonanţa militară nr. 3: „Cetăţenii pot efectua deplasări scurte, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie.”

Întrebarea: Din nou, ce înseamnă, „deplasare scurtă, lângă domiciliu”? Animalele de companie trebuie plimbate doar în jurul blocului sau proprietarii lor pot merge şi în parcurile din apropiere? Cât au voie să se îndepărteze de domiciliu?

Răspunsul Poliţiei Române: Plimbarea zilnică a animalelor de companie trebuie realizată în jurul domiciliului sau al locului în care cetățenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului și nu în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, etc.


Citeşte întreaga ştire: Cât de mult putem să ne îndepărtăm de locuință fără să fim amendați? Poliția răspunde la cele mai arzătoare întrebări despre ordonanța militară

Articolul precedentAflă dacă ai probleme cu plămânii
Articolul următorÎn această noapte se schimbă ora. Ar putea fi ultima dată!