Dacă dosar cu şină nu e, nimic nu e. Pentru a primi ajutoare la încălzire, consumatorii vulnerabili sunt puşi să completeze o cerere de 14 pagini. Plus, să prezinte alte acte doveditoare. Toate aşezate frumos, bineînţeles, într-un dosar cu şină. Iar oamenii sunt disperaţi şi confuzi. O procedură fără sens, spun consultanţii în energie, care mai mult încurcă decât ajută.

Din pensia de 1200 de lei pe care o are, Anişoara Vânache abia reuşeşte să treacă de la o lună la alta. “Îmi cumpăr jumătate din medicamente, mă duc la piața, caut toată piața sa îmi cumpăr ceva de mâncare ca nu avem bani. lumina, gaze, ca am aparat de gaze. Plătim o multime de bani și la gaze”, a declarat Anişoara Vânache.

Oamenii spun că e prea multă birocraţie

E consumator vulnerabil, aşa că, în baza venitului pe care îl are, statul ar urma să îi acopere 20% factura la încălzire. Asta doar dacă se apucă de completat o cerere de 14 pagini. Iar la dosar mai are multe alte acte de pus. “Până le completez pe toate se duce luna și ce o să …ce bani o să dea?! Adeverinţa eliberată de la circa financiară. Pentru ce ne trebuie noua adeverinţă de la circa financiară?!”, a declarat Anişoara Vânache.

Oamenii spun că e prea multă birocraţie. Şi inutilă. “Este făcut pe genunchi ca întotdeauna. Trebuie anchete sociale serioase. Trebuie o bază digitalizată care să cuprindă exact persoanele care au nevoie de ajutor”, a declarat Teodora Vasâlca-Cimpoi, consultant în energie. În total, 500 de mii de gospodării, adică între unu şi cinci milioane de oameni, ar urma să fie ajutate de stat să îşi platească facturile. Sunt însă şi condiţii legate de venit: sunt vizaţi cei cu venituri de cel mult 1.386 de lei pe membru de familie sau 2.053 de lei, dacă vorbim de o persoană singură în casă. (sursa)

Articolul precedentCRIZA ne prinde cu forța de muncă-n vine!…
Articolul următorIoan Mang: Guvernul penelist vrea să introducă prin HG orice restricție îi trece prin cap. Nu vom vota așa ceva!