Casa Albă a confirmat că preşedintele american Joe Biden a fost de acord „în principiu” să se întâlnească cu omologul său rus, Vladimir Putin, cu o singură condiţie: ca Rusia să nu invadeze între timp Ucraina.

Summitul fusese anunțat mai întâi de Palatul Elysee, după ce președintele francez Emmanuel Macron a avut convorbiri telefonice, duminică, atât cu Vladimir Putin, cât și cu Joe Biden.

Statele Unite „s-au angajat să continue eforturile diplomatice până în momentul în care începe o invazie”, a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

„Preşedintele Biden a fost de acord în principiu cu o întâlnire cu preşedintele Putin (…), dacă nu are loc o invazie”, subliniază Psaki.

„Suntem, totodată, pregătiţi să impunem consecințe (sancțiuni – n.r.) rapide şi severe dacă, în schimb, Rusia alege războiul”, avertizează secretarul de presă al Casei Albe, care menționează în final că „în prezent, Rusia pare să îşi continue pregătirile pentru a întreprinde foarte curând un atac de amploare asupra Ucrainei”.

Agenda summitului Biden-Putin ar urma să fie pregătită de secretarul de stat american Antony Blinken şi de ministrul rus de externe Serghei Lavrov care vor avea o întâlnire săptămâna aceasta, în Europa, confirmă Casa Albă.

Potrivit propunerii franceze, după ce vor vorbi direct, Putin și Biden ar urma să participe la un summit lărgit, „cu toate părțile interesate”, pe tema securității și stabilității strategice în Europa. 

Comunicatul Casei Albe

„Așa cum Președintele a precizat în mod repetat, ne-am angajat să continuăm eforturile diplomatice până în momentul în care începe o invazie.

Secretarul Blinken și ministrul de externe Lavrov urmează să se întâlnească la sfârșitul acestei săptămâni în Europa, cu condiția ca Rusia să nu treacă la acțiuni militare.

Urmare a acestui angajament, Președintele Biden a acceptat în principiu o întâlnire cu Președintele Putin, dacă, din nou, nu se produce o invazie.

Suntem întotdeauna pregătiți pentru diplomație. Suntem, de asemenea, pregătiți să impunem consecințe rapide și severe, în cazul în care Rusia alege calea războiului. Iar în prezent, Rusia pare să-și continue pregătirile pentru un asalt – foarte curând – la scară largă asupra Ucrainei.” (sursa)

Articolul precedentCe se întâmplă în caz de război în România: În ce condiţii pot fi luaţi bărbaţii la război şi cine va fi mobilizat
Articolul următorFacebook, WhatsApp și alte aplicații scapă în România de obligația de a permite interceptarea utilizatorilor de către autorități. Furnizorii de internet, scutiți și ei de anumite obligații