ZF.ro: Titan din Bucureşti, Mănăştur din Cluj-Napoca şi Drumul Taberei tot din Capitală sunt cartierele în care se află cele mai multe proprietăţi listate pentru vânzare pe platforma de anunţuri Imobiliare.ro în trimestrul al treilea din acest an. Raportat la acest indicator, acestea pot fi considerate şi cele mai aglomerate cartiere din ţară din punctul de vedere al numărului de locuinţe. Au fost luate în considerare datele aferente celor mai mari cinci oraşe din România ca număr de locuitori plus Capitala.


♦ Zonei Titan îi este asimilat şi arealul Theodor Pallady, poate cel mai efervescent pol de dezvoltare rezidenţială de la această oră din Capitală ♦ Zona Mănăştur va deveni cu atât mai valoroasă cu cât ar urma să fie deservită şi de viitoarea reţea de metrou din Cluj-Napoca, al cărei traseu propus include şi o oprire chiar în Mănăştur ♦ Reţeaua de metrou joacă un rol important în Drumul Taberei, interesul crescând mai ales după ce acolo a fost dată în folosinţă o nouă magistrală de metrou după mai mulţi ani de construcţie.


„Am selectat un top al cartierelor după numărul de proprietăţi unice scoase la vânzare în marile oraşe în ultimul trimestru încheiat. În acelaşi timp, avem o imagine a celor mai mari cartiere după numărul de proprietăţi, ţinând cont că există o relaţie directă între numărul de unităţi locative existente într-o zonă şi numărul de proprietăţi scoase la vânzare“, explică Daniel Crainic, director de marketing al platformei Imobiliare.ro. Cu un număr total care se apropie de 5.700 de case şi apartamente disponibile la vânzare în perioada iulie-septembrie 2022, cartierul Titan este cel mai „bogat“ din punctul de vedere al locuinţelor. Ce se remarcă din anunţurile publicate pe Imobiliare.ro este că zonei Titan îi este asimilat şi arealul Theodor Pallady, poate cel mai efervescent pol de dezvoltare rezidenţială de la această oră din Capitală. Aproape 8.000 de locuinţe au fost finalizate acolo în ultimii ani, iar alte 4.000 ar urma să fie date în folosinţă în următorii ani, după cum estimează consultanţii imobiliari. În ceea ce priveşte apartamentele vechi din Titan, preţul mediu al celor cu trei camere ajunsese în septembrie 2022 la 91.000 de euro, potrivit Indexului Imobiliar ZF realizat alături de compania de consultanţă imobiliară SVN România.

Peste 5.000 de locuinţe scoase la vânzare are şi cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca, a doua cea mai mare piaţă rezidenţială din România. Zona Mănăştur va deveni cu atât mai valoroasă cu cât ar urma să fie deservită şi de viitoarea reţea de metrou din Cluj-Napoca, al cărei traseu propus include şi o oprire chiar în Mănăştur.

Revenind în Capitală, Drumul Taberei este cartierul care se clasează pe cea de-a treia poziţie ca număr de locuinţe scoase la vânzare şi, implicit, ca abundenţă rezidenţială, potrivit platformei Imobiliare.ro. Aproape 5.200 de locuinţe erau disponibile la vânzare în ultimul trimestru în această parte a Bucureştiului. Din nou, reţeaua de metrou joacă un rol important, interesul pentru Drumul Taberei crescând mai ales după ce acolo a fost dată în folosinţă o nouă magistrală de metrou, după mai mulţi ani de construcţie. În Drumul Taberei, preţul mediu al unui apartament vechi cu trei camere era, în septembrie 2022, de 81.000 de euro, cu 2,5% mai mare faţă de cel din septembrie 2021.

În clasamentul Imobiliare.ro, imediat sub podium se mai regăsesc cartierele Berceni din Bucureşti (cu 4.044 de proprietăţi scoase la vânzare în T3/2022), Mărăşti din Cluj-Napoca (3.485 de proprietăţi) şi Gheorgheni, tot din Cluj-Napoca (2.964 de proprietăţi).

Potrivit unui studiu realizat de Storia.ro, o altă platformă de anunţuri imobiliare, 38% dintre participanţii la cercetare spun că sunt siguri că vor cumpăra o locuinţă în următorul an, iar 33% oscilează între da şi nu. Bugetul alocat pentru viitoarea proprietate se situează, pentru jumătate din ei (54%), sub 60.000 de euro, un sfert au un buget între 61.000 şi 90.000 de euro, 12% se situează între 91.000 şi 120.000 de euro şi 8% depăşesc 121.000 de euro. (Alina-Elena Vasiliu)

Articolul precedentBecali așteaptă demisia lui Dică de la FCSB: „Trebuie să mă ușurez! Îi supăr familia, copiii”
Articolul următorIncident sângeros în Bihor. Doi câini au fost împușcați de un vânător, după ce aceștia și-au urmat stăpânul pe câmp