Preşedintele Serbiei a făcut o declaraţie controversată. Alexandr Vucic susţine că aducerea în România a militarilor americani din celebra Divizie 101 Aeropurtată, atât de aproape de graniţa cu Ucraina, contribuie decisiv la formarea unei “furtuni perfecte”. Expresia este folosită pentru desemnarea unei situaţii critice, care poate avea un deznodământ catastrofal. Ca răspuns, România anunţă că aceste măsuri sunt luate tocmai pentru a evita extinderea conflictului. 

“Ne apropiem de ceea ce putem numi furtuna perfectă. Când vezi că americanii au trimis absolut cea mai bună unitate din lume, Divizia 101 Aeropurtată, au adus-o în România și au plasat-o la câțiva kilometri de granița cu Ucraina, atunci îți cam este clar ce te așteaptă, fie că se va ajunge la o confruntare directă sau nu”, a spus Vucic. 

Unitatea la care face referire preşedintele Serbiei este considerată una de elită. Compusă din circa 4.700 de militari, aceasta a ajuns pentru prima dată în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a întări flancul estic al NATO. În România vor sosi, prin rotaţie, peste două mii de soldaţi ai diviziei. Aceştia sunt staţionaţi la nici 30 de kilometri de Insula Şerpilor şi la aproape 200 de kilometri de Crimeea. 

“Eu mă bucur că noi, aliaţii, putem consolida postura de apărare şi descurajare. Este o oportunitate de instruire şi de a perfecţiona un grad de interoperabilitate asumat cu toţii”, a declarat şeful Forţelor Terestre din România, Iulian Berdilă. (sursa)

Articolul precedentSurse: Raportul misiunii de evaluare pentru aderarea la Schengen este „foarte pozitiv”. De ce nu și-a trimis Olanda experții
Articolul următorNoi reguli în sensul giratoriu. Cine și cum trebuie să acorde prioritate