Începând cu 1 Februarie, numărul și distribuția mandatelor în Parlament s-a schimbat, ca urmare a retragerii Regatului Unit din UE. De la data de 1 Februarie, Parlamentul European va avea 705 membri, comparativ cu 751 (numărul maxim permis de tratatele UE) dinaintea retragerii Regatului Unit, pe 31 Ianuarie 2020. Din cele 73 de mandate care au aparținut Regatului Unit, 27 au fost redistribuite altor state, în timp ce restul de 46 vor fi păstrate pentru potențiale extinderi în viitor.

Redistribuirea se face astfel încât niciun stat UE nu va pierde vreun mandat, în timp ce altele vor avea între unul și cinci mandate suplimentare, datorită subreprezentării, ca urmare a schimbărilor demografice. Noua distribuție ține cont de mărimea populației statelor membre, precum și de necesitatea unui nivel minim de reprezentare a cetățenilor europeni din țările mai mici. Principiul ,,proporționalității degresive” înseamnă că țările mai mici au mai puțini deputați decât țările mai mari, dar și că deputații dintr-o țară mai mare reprezintă mai mulți cetățeni decât omologii lor din țările mai mici.

Franța și Spania au câștigat 5 locuri în plus, Italia și Olanda câte 3, Irlanda – 2, în timp ce România, alături de alte 9 state membre, a câștigat un loc. 13 state au rămas cu același număr de aleși europeni.

România rămâne așadar pe locul șase în UE ca număr de europarlamentari (33), după Germania (96), Franța (79), Italia (76), Spania (59) și Polonia (52), fiind urmată de Olanda, cu 29 de europarlamentari. Victor Negrescu (PSD) devine astfel cel mai recent ales european care se alătură grupului reprezentanților României la Bruxelles și Strasbourg.

(sursa: Parlamentul European)

Articolul precedentSenatul a adoptat legea care protejează dascălii de violență
Articolul următorAutostrăzi în pas de melc