Fostul premier japonez, Shinzo Abe, a fost împușcat din spate, la un eveniment electoral din orașul Nara. Conform televiziunii publice japoneze NHK, Abe prăbușit sângerând, iar un suspect a fost arestat. Fostul premier a fost transportat la spital în stop cardiorespirator, o expresie folosită frecvent în presa japoneză atunci când o persoană nu mai este în viață, dar decesul nu a fost confirmat oficial, conform BBC și The Guardian. Shinzo Abe este cel mai longeviv premier al Japoniei și s-a retras din funcție în 2020, invocând motive de sănătate. În Japonia, incidentele cauzate de armele de foc sunt foarte rare, iar violențele politice aproape nemaiîntâlnite, conform BBC.

UPDATE 11:56 Shinzo Abe a murit în urma atacului armat de joi, transmite BBC.

Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit, potrivit postului național de televiziune japonez. Abe, în vârstă de 67 de ani, care rămâne cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, a fost împușcat în timp ce ținea un discurs de campanie.

Abe a fost împușcat de două ori, iar al doilea glonț l-a lovit în spate, făcându-l să cadă la pământ. Rapoartele spun că atacatorul său, un bărbat în jur de 40 de ani, a fost între timp arestat.

Fostul guvernator al orașului Tokyo, Yoichi Masuzoe, a declarat într-un mesaj pe Twitter că Abe se afla în stare de stop cardio-respirator. Termenul este adesea folosit înainte ca un deces să fie confirmat oficial în Japonia.

Abe ținea un discurs de susținere a unui candidat în Nara când s-a produs atacul – martorii oculari spun că au văzut un bărbat, cu ceea ce au descris ca fiind un pistol mare, trăgând din spate, potrivit corespondentului BBC în Japonia, Rupert Wingfield-Hayes.

Abe, care a fost cel mai longeviv prim-ministru al Japoniei, a demisionat în 2020, invocând motive de sănătate. El a dezvăluit ulterior că a suferit o recidivă a colitei ulcerative, o boală intestinală.

A fost succedat de aliatul său apropiat Yoshihide Suga, care a fost înlocuit ulterior de Fumio Kishida.

Articolul precedentRomânia a rămas o destinație preferată pentru investitori în Europa de Est
Articolul următorCentura orașului Satu Mare, deschisă circulației. Anunțul făcut de Sorin Grindeanu