126.454 de absolvenți de liceu s-au înscris pentru probele la Bacalaureat 2022, sesiunea de vară, numărul fiind în scădere față de anul trecut, când s-au înscris 133.633 de candidați, dar și față de 2020, când au fost 155.639 de candidați. Examenul de Bac 2022 începe luni, 6 iunie, cu probele de evaluare a competențelor.

111.329 de absolvenți din promoția curentă și 15.125 din seriile anterioare s-au înscris la sesiunea iunie-iulie a Bac 2022, potrivit datelor furnizate de ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

Totodată, au fost transmise și regulile care trebuie respectate de adolescenți. „Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc. care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare”, a transmis instituția.

Cine nu respectă regulile va fi eliminat de la proba de evaluare a competențelor, „indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu”. Totodată, fiecare probă va fi monitorizată audio și video, pentru a se constata cine încalcă regulile.

O altă regulă vizează reprezentanții presei. Aceștia vor avea acces cu acceptul președintelui comisiei și numai înainte sau la finalul fiecărei probe de examen. „Pentru realizarea materialelor specifice (înregistrări/fotografii/preluări de imagini etc.) este necesar acceptul persoanelor care apar în acele materiale”, a precizat Ministerul Educației.

Calendarul evaluării competențelor

Examenul național de Bacalaureat 2022 începe luni, 6 iunie, cu probele de evaluare a competențelor, programate în intervalul 6-16 iunie.

Evaluarea competenţelor lingvistice pentru limba română, limba maternă şi limba modernă, precum şi a celor digitale se face de către doi profesori examinatori pentru fiecare candidat.

Probele de evaluare a competențelor se vor susține astfel:

6-8 iunie: Proba A – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română

8-9 iunie: Proba B – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă

8-10 iunie: Proba D – evaluarea competențelor digitale

14-16 iunie: Proba C – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Rezultatele nu se exprimă prin note sau prin calificative admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în funcție de grilele naționale sau europene. De asemenea, rezultatele la competenţele digitale se exprimă tot prin stabilirea nivelului de competenţă, în raport cu standardele europene, potrivit Ministerului Educației.

Dacă un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Calendarul examenului național de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie 2022

Probele scrise din sesiunea iunie-iulie 2022 vor începe pe 20 iunie, cu examenul la Limba şi literatura română.

20 iunie 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă

21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă

22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă

23 iunie 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă

27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00

28-30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor

1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale.

Se consideră promovat absolventul de liceu care îndeplinește următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, toate probele scrise și a primit cel puțin nota 5 la fiecare dintre probe, iar media minimă este 6.

Citeşte întreaga ştire: Bacalaureat 2022: Azi încep probele de evaluare a competențelor. Câți candidați sunt înscriși la examenul de BAC

Articolul precedentZeci de mii de dosare sunt încă în așteptare, de la începutul anului, pentru programul „Casa Verde”
Articolul următorRomânia are cea mai mare rată de abandon din Europa în rândul studenţilor