Mai mult de jumătate dintre constructori ar putea intra în insolvență sau faliment în 2022, dacă nu sunt reglate o serie de probleme la nivel de industrie, avertizează Cătălin Vișan, directorul executiv al companiei de construcții Concelex. Majoritatea constructorilor afectați de acest val vor fi constructorii români.

Managerul spune, într-un interviu pentru Profit.ro, că lupta pe care o poartă acum constructorii este aceea de a pierde cât mai puțin. El este de părere că fiecare dezvoltator de locuințe se află într-o perioadă în care trebuie să își regândească strategia: fie păstrează stocuri de locuințe, fie le vinde la un preț mult sub marjele de profit estimate inițial.

Reducerea dependenței de importuri pe zona materialelor de construcții, în contextul în care acum 70% din stocurile de materiale provin din afara țării, prin construirea unor fabrici românești este ideală, însă Vișan spune că astfel de investiții pot fi făcute frecvent doar de jucători internaționali care privesc circumspect impredictibilitatea din piața românească

Sectorul construcțiilor a ajuns în prezent la 430.000 de angajați și doar o dublare a acestui număr ar putea asigura necesarul de forță de muncă generat de proiectele creionate de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Managerul subliniază faptul că ar trebui să ajungem și să ne stabilizăm undeva la nivelul anului 2007, când în construcții activau aproximativ 630.000 oameni cu o contribuție de 11% din P.I.B, față de 5,7%, aportul curent.

El mai atrage atenția asupra faptului că, de câteva luni, facilitățile fiscale acordate construcțiilor s-au transformat dintr-un beneficiu într-un factor de penitență, iar păstrarea acestor facilități este incertă.

puteți citi interviul pe profit.ro

Articolul precedentSeceta face ca hidrocentralele să asigure de două ori mai puțină energie! Care este situația lor, în țară
Articolul următorPasagerii vor plăti tot mai mult pentru biletele de avion!