28 septembrie este cea mai neagră zi a pandemiei din România. Am înregistrat cel mai mare număr de noi îmbolnăviri în doar 24 de ore: peste 11.000. Sunt 208 decese şi peste 300 de copii internaţi. Capitala este fruntaşă, cu aproape 2.000 de infectări.

În spitale, sălile de primiri-urgențe au fost pline de bolnavi. Unii au stat cu orele pe holuri ca să primească un loc în salon. Datele arată ca în ultimele 24 de ore, 11.049 de pacienţi s-au infectat cu SAR-COV2, cel mai mare număr de cazuri noi de la începutul pandemiei.

La numărul de urgenţă 112 oamenii cer disperaţi ajutor pentru că sunt în stare gravă ori solicită să fie tastaţi acasă.

Cererile pentru testare acasă au crescut de aproape 700% de la începutul lunii. Tocmai de aceea, la 112 a fost creată o linie separată pentru testare. În acelaşi timp şi numărul celor care cer ajutor în stare gravă, tot ambulanței, este uriaş. Oamenii sunt preluaţi în cele mai multe cazuri după ce au stat şi s-au tratat singuri în casă, iar simptomele s-au agravat.

Şi secţiile de ATI sunt la fel de pline ca la începutul pandemiei, iar tot mai mulţi pacienţi ajung în stare gravă şi în ultimul moment.

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”: „Din 16 persoane pozitive care au venit, patru erau vaccinate. Cei patru aveau forme uşoare, ceilalţi 12 aveau nevoie de îngrijiri suplimentare. Este important să reţinem că avem o variantă Delta care se transmite extrem de rapid şi riscul de contaminare este crecut.”

Între timp, cei care nu s-au vaccinat, formează cozi în centrele de testare.

Cele peste 11.000 de cazuri sunt dovada rapidităţii cu care am ajuns la acest record. Iată cât de fulgerător a evoluat situaţia în această lună: la început au fost 1.443 de îmbolnăviri, apoi numărul a crescut constant, după cum se vede pe grafic. Şi am ajuns în a cincea săptămână de creştere, la peste 11.000.

Am depăşit recordul de până acum, care era de 10.269 de îmbolnăviri atins pe 18 noiembrie 2020. Diferenţa este că atunci creşterea a fost mai lentă.

Acum însă, pe lângă aceste cazuri noi, sunt şi foarte mulţi pacienţii care au nevoie de terapie intensivă: 1.267, foarte aproape de vârful de 1.531 din primăvară. Doar că acum scenariul este diferit şi se vede foarte clar în acest grafic. Iată cât de brusc au evoluat internările la ATI, acum şi cum au fost temporizate acestea pe aproape două luni în primăvară.

Iar partea cea mai neagră a acestei poveşti este că din păcate pierdem sute de vieţi care ar fi putut fi salvate. Am ajuns la 208 decese şi suntem la un pas de recordul înregistrat până acum: 237 pe 20 aprilie. Medicii spun că unii pacienţi puteau fi salvaţi dacă erau vaccinaţi, pentru că vaccinul este singura şansă să ieşim din pandemie.

Faptul că suntem codaşi la vaccinare în Uniunea Europeană, ne-a făcut fruntaşi la boală. Avem cele mai multe cazuri de noi infectări şi decese dintre toate ţările Uniunii Europene. Iar numărul lor va creşte, prevăd specialiştii. (stirileprotv.ro)

Articolul precedentDe la cititori. Certificatul verde creează confuzie și într-un mall orădean. Și, probabil, dureri de cap…
Articolul următorSUA au inclus Croaţia în programul Visa Waiver. Cetăţenii acestei ţări vor putea intra fără viză pe teritoriul american