Persoanele nevaccinate din Austria riscă să fie verificate periodic de poliție și amenzi de până la 3.600 de euro de la jumătatea lunii martie.

În Franţa, cei care au peste 16 ani vor trebui să facă dovada unei scheme complete de vaccinare pentru a avea acces în majoritatea locurilor publice.

În Austria, măsura imunizării anti-COVID se extinde la o scară mai largă. De luna viitoare, aceasta va deveni obligatorie pentru toţi adulţii, altfel riscă amenzi de până la 3.600 de euro.

Guvernul austriac a revizuit planul de vaccinare împotriva COVID-19. De la 1 februarie, măsura se va aplica obligatoriu tuturor, începând cu vârsta de 18 ani, în loc de 14, așa cum se prevedea anterior. Campania de imunizare se va desfăşura în trei etape.

Karl Nehammer, cancelarul Austriei: „Va exista o etapă de început, de adaptare, în care oamenii vor avea ocazia de a se vaccina, de a se convinge pentru că le vom oferi informaţii suplimentare mai mult decât facem acum”.

Mai exact, autorităţile austriece vor notifica printr-o scrisoare fiecare familie pentru a le reaminti noile reguli, iar de la jumătatea lunii martie poliţia va începe să-i controleze direct pe oameni dacă s-au vaccinat anti-COVID. Dacă nu fac dovada imunizării, riscă amenzi de până la 600 de euro.

Dacă aceste măsuri nu vor creşte rata de vaccinare la nivel naţional, guvernul va trece la cea de-a treia fază: le vor trimite din nou notificări persoanelor care nu s-au conformat, urmând ca ulterior să fie programate automat pentru a fi vaccinate. Dacă nu se prezintă, amenzile vor urca până la 3.600 de euro.

Proiectul de lege urmează să fie adoptat joi de Parlament. 27.000 de persoane au protestat sâmbătă în capitala austriacă aceste măsuri, oamenii acuzând că se încalcă libertăţile individuale.

În Germania, un proiect similar, apărat de noul cancelar social-democrat Olaf Scholz, ar putea fi dezbătut în Bundestag la sfârşitul lui ianuarie.

În schimb, parlamentul francez a adoptat definitiv, printr-un vot final al deputaţilor, proiectul de lege care transformă paşaportul sanitar în paşaport de vaccinare.

Danemarca a mai relaxat din măsurile anti-COVID

Odată intrată în vigoare, în jur de 20 ianuarie, legea impune ca toate persoanele de peste 16 ani să facă dovada vaccinării pentru acces la activităţi recreative, restaurante şi baruri, târguri, locaţii turistice şi în transportul public inter-regional. Un test negativ nu va mai fi acceptat, cu excepţia situaţiei în care persoana se deplasează spre unităţile sanitare.

Pe de altă parte, Danemarca a redeschis locurile de divertisment şi culturale, în ciuda numărului mare de contaminări. Vizitatorii trebuie să poarte mască de protecţie şi să facă dovada certificatului COVID.

Cu o populaţie de 6 milioane de locuitori, Danemarca a înregistrat în ultima perioadă, zilnic, peste 20.000 de noi îmbolnăviri cu SARS-CoV-2. Cu toate acestea, oficialii din domeniul sanitar susţin că infectările au ajuns la o fază de platou, în condiţiile în care numărul de pacienţi internaţi în spital cu COVID-19 pare să se fi stabilizat. (sursa)

Articolul precedentCoaliţia se reuneşte, deseară, la Parlament, pentru a discuta măsuri în domeniul energiei
Articolul următorPropunerile PSD pentru criza facturilor: Plafonarea prețului la o valoarea mai mică cu 40% și dublarea consumului care e compensat