Veşti cât se poate de proaste pentru şoferi! Timp de şase luni, tarifele RCA vor fi plafonate la nivelul de luna trecută, nu la cel de anul trecut, aşa cum era iniţial proiectul. Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat decizia la insistenţele asigurătorilor, care susţin că ar ieşi în pierdere dacă ar vinde la preţurile din 2022. Aşa că vom plăti în continuare şi cu 40 de procente în plus atunci când vom face asigurare obligatorie. 

După ce săptămâna trecută Autoritatea de Supraveghere Financiară spunea că vrea plafonare RCA la nivelul din martie 2022, acum vine cu altă propunere.

Tarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie 2023

Tarifele RCA vor fi plafonate la nivelul preţurilor practicate de asigurători pe data de 28 februarie 2023. Asta după ce ASF spune că firmele de asigurare nu şi-ar fi permis să vândă la nivelul din martie 2022. Acum proiectul merge de la ASF către Ministerul de finanţe şi este foarte posibil să fie adoptat în şedinţa de Guvern de miercuri.

Valentin Ionescu, director ASF: Perioada de un an este retroactivă. Nu ar putea funcţiona în practică aşa cum ne-am fi dorit. Am ales o dată anterioară tarifelor de referinţă publicate de curând. Primele medii practicate de societăţile de asigurări în luna februarie sunt mai mici decât tarifele de referinţă. 

Adică vom plăti mai puţin în medie cu 12% decât acum. Tarifele însă sunt mult mai mari faţă de anul trecut. De exemplu, un şofer cu vârsta sub 30 de ani, cu o maşină cu un motor cuprins între 1,8 şi 2 litri, plătea în 2022, în medie 1.853 de lei. Acum a ajuns la un preţ de 2.505 lei. Un altul, cu vârsta între 41 şi 50 de ani plătea pentru un autovehicul de până în 1,6 litri 956 de lei. În 2023, acelaşi şofer achită şi 1.265 de lei. (sursa)

Articolul precedentTransformare digitală pentru zeci de IMM-uri din Bihor
Articolul următorANM, estimări meteo pe 4 săptămâni. Temperaturi la normalul perioadei