Cei mai mari proprietari de terenuri arabile din România sunt arabii de la Al Dahra (Emiratele Arabe Unite), care deţin 90% din ferma Agricost din Brăila. Potrivit datelor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), aceștia au un contract de concesionare pentru cultivarea a 57.000 de hectare de teren agricol, practic toa­tă suprafaţa agricolă din Insula Mare a Brăilei (circa 0,6% din suprafața arabilă a țării).

Pe locul doi printre proprietarii de teren agricol află compania Inter­ce­real, pe care Augustin Oancea, proprietarul companiei din domeniul energiei Tinmar Energy, a preluat-o anul trecut de la Ioan Niculae. Intercereal care lucrează circa 23.500 de hectare de teren, scrie zf.ro.

Topul primilor trei proprietari de teren din România este completat JD Agro Cocora, o companie deţinută de oameni de afaceri danezi. Aceștia dețineau în 2018 aproximativ 12.000 de hectare de teren agricol, potrivit datelor de la acea vreme publicate de APIA.

De altfel, primii 20 de proprietari de tere­nuri deţin în total o suprafaţă de 248.683 de hectare, adică 2,5% din suprafaţa arabilă toată a Ro­mâ­niei, Pământul aflat în proprietatea acestora este comparabil cu întreaga suprafaţă agricolă a unui judeţ precum Cluj (234.000 hectare) sau Satu Mare (236.000 hectare). (sursa)

Articolul precedentSe schimbă regulile în piețe! Reguli importante pentru comercianți și consumatori
Articolul următor„Cod roșu pentru umanitate”. Raport ONU: Omenirea va trece prin evenimente meteo extreme fără precedent