Părinții vor ca exmatricularea „copiilor-problemă” să fie din nou posibilă, însă profesorii și psihologii sunt rezervați. Deocamdată, ministrul Educației a anunțat că elevii ar putea fi verificați dacă intră în școală cu obiecte periculoase sau substanțe interzise. Însă, până să fie modificată legea în acest sens, sunt doar discuții la Educație, în colaborare cu ministerul de Justiție și cel al Afacerilor Interne.

Odată cu eliminarea exmatriculării din regulamentul școlar, singurele sancțiuni pentru elevi au rămas observația profesorilor, mustrarea scrisă, retragerea bursei și mutarea la o altă clasă. Măsuri considerate mult prea blânde, în contextul violențelor din școli, din ultima perioadă.

Reporter: Este, sau nu, exmatricularea o soluție?

Daniela Dolejan, părinte: Eu zic că este. Pentru că trebuie să dai un exemplu și să-ți asumi o consecință a unui fapt. Dacă nu-l exmatriculezi nici când se lasă cu sânge la propriu, cei din spatele lui ce vor considera?! „Hai, mă, că ăla n-a pățit nimic, putem să ne ducem să omorâm tot”. Ce o să urmeze?! Un val de ucideri în școală?!

Bărbat: Exmatricularea sau niște pedepse mai aspre. La orice pas este pericol, mai ales că sunt copiii cu bani, anturajul îi atrage și pe cei fără bani.

Până la exmatriculare, însă, trebuie rezolvate problemele de fond, spun specialiștii

Marius Nistor, reprezentant FSE: Dacă vreau să reinstitui disciplină și rigoare, am nevoie de altceva: de consilieri, psihologi, ai nevoie și de o finanțare corespunzătoare. Vorbim și de regulamentele interne, care ar trebui respectate. Am nevoie și de paznici în unitățile de învățământ. Pot fi detectoare utilizate pentru detectarea acelor arme albe introduse în unitățile de învățământ.

Marian Dobre, psiholog: Copiii ăștia, după ce au fost exmatriculați, intră în societate și sunt posibilii viitori infractori.

Deocamdată, minorii ar putea fi verificați dacă intră în școală cu substanțe interzise sau obiecte periculoase, spune ministrul Educației.

Ligia Deca, ministrul Educației: Am discutat cu colegii din guvern, MAI, Justiție să vedem dacă e nevoie de modificări legislative, astfel încât atunci când avem o suspiciune de obiect interzis să se poată demara mai rapid o verificare în acest sens, pentru a nu exista pericole în interiorul școlii.

Doar în perioada 2021-2022, peste zece mii de acte de violență au avut loc în școlile din toată țara, cele mai multe în Braşov, Cluj, Dâmbovița, Ilfov și Bucureşti.

Reporter: Ana-Maria Tuică / digi24.ro

Articolul precedentTarifele RCA, plafonate la nivelul din februarie începând de azi. Cât plătesc şoferii pe asigurarea auto
Articolul următorGospodina repatriată după ani de muncă în Italia: Cum primește o româncă sute de turiști la masă (VIDEO)