Modelul hibrid între lucrul de acasă şi lucrul de la birou este soluţia ideală pentru bucureşteni, aproape 65% preferând această variantă, iar efectele se văd deja pe piaţa rezidenţială, o treime dintre locuitorii Capitalei spunând că şi-ar dori să poată adăuga la locuinta lor o grădină, iar aproape un sfert ar opta pentru o cameră în plus cu destinaţia de birou, arată un sondaj realizat compania de consultanţă imobiliară JLL în parteneriat cu Storia.ro și citat de zf.ro.

Lucrul integral de acasă este o variantă ideală pentru circa 26% dintre bucureşteni, în timp ce dintre cei care ar dori un model hybrid cei mai multi, respectiv 22% ar opta pentru 3 zile în afara biroului şi 2 la birou.

Aproximativ 10% ar prefera să lucreze 4 zile pe săptămână de acasă, în timp ce 22% ar opta pentru 3 zile lucrate de acasă, 20% pentru 2 zile de acasă şi 12% pentru o zi de acasă.

Doar 7,6% dintre respondenţi au declarat că ar prefera să lucreze numai de la birou.

Restul de 2,6% au optat pentru alte variante.

”Este clar că lucrul de acasă va rămâne o variantă îmbrăţişată de tot mai mulţi angajatori şi preferată de angajaţi, fie integral, fie printr-un model mixt. Această nouă realitate şi-a pus deja amprenta şi pe piaţa rezidenţială, iar transformările de pe acest segment vor continua şi în perioada următoare. Vedem deja o creştere a cererii pentru locuinţe mai mari şi de asemenea pentru case în afara oraşului. Odată cu continuarea acestui trend, credem că va continua să câştige teren şi piaţa închirierilor în contextul în care cel mai mare accent acum se pune pe flexibilitate şi mobilitate”, a declarat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL România.

Studiul a relevat faptul că aproximativ 53% dintre respondenţi nu au lucrat deloc de acasă în ultima perioadă. Aproape 34% au lucrat în medie de acasă 4-5 zile pe săptămâna, 8,4% au lucrat de la domiciliu 2-3 zile pe săptămână, iar aproximativ 5% câte o zi pe săptămână.

În jur de 40% dintre respondeţii care au lucrat de acasă au apreciat că pentru ei acest lucru a fost foarte bun, iar peste 28% au afirmat ca a fost bine.

Un procent de 15,6% consideră că lucratul de acasă a fost satisfăcător.

La polul opus, doar 7,8% dintre respondenţi s-au declarat nesatisfăcuţi de munca de acasă, iar 8% s-au declarat chiar frustraţi din acest motiv.

Aproximativ 70% dintre respondenţi lucrează în sistemul privat, iar 30% în sistemul public. Cei mai mulţi respondenţi (11,6%) lucrează în sectorul de IT&C, urmat de retail/comerţ, cu 8,5%, sănătate şi asistenţă socială, respectiv servicii profesionale, ambele cu câte 8,3%.

În cee ace priveşte tendinţele de pe piaţa rezidenţială, după experienţa ultimelor luni, cei mai mulţi dintre respondenţi (33%) şi-ar dori să poată adăuga la locuinta lor o grădină.

Aproape 24% ar opta pentru o cameră în plus cu destinaţia de birou, în timp ce 20% ar prefera o terasă. O cameră pentru joacă sau relaxare ar fi de dorit pentru aproximativ 13%.

preluare din zf.ro autor: Roxana Roșu

Articolul precedentDr. Adrian Marinescu, despre efectele adverse: În Marea Britanie s-au vaccinat 1 milion de oameni și nu a existat nicio reacție adversă notabilă
Articolul următorDetaliile acordului istoric de ”Brexmas”, încheiat după 4 ani de discuţii. Noile relaţii ale Uniunii Europene şi României cu Marea Britanie după 31 decembrie