Tot mai multe voci vorbesc de alegerea „irațională” pe care au făcut-o liberalii prin alianța cu PSD, în contextul în care PNL-ul are acum o poziție mult inferioară comparativ cu situația inițială din alianța cu USR.

Unii analiști au subliniat un interes direct al președintelui Iohannis pentru această nouă construcție politică.

Cristian Păun, profesor de economie la ASE și un apropiat al fostului lider PNL, Ludovic Orban, susține că sunt mai multe cauze structurale interne ce au condus partidul la o astfel de alegere. Acesta vorbește de faptul că partidul nu și-a reformat sistemul de recrutare. „PNL este un partid nereformat construit pe aceleași principii rudimentare ale anilor ’90 în care recrutarea și promovarea în partid se face exclusiv prin filtrul unor baroni locali cu educație precară care nu vor permite niciodată să fie eclipsați de oameni deștepți și cu idei”, subliniază economistul liberal.

„Se întreabă mulți cum de a ajuns PNL de la ”eliminăm pensiile speciale în 30 de zile” la ”un pensionar special este perfect pentru a conduce Guvernul și PNL”?

Motivele nu sunt multe și nu sunt greu de identificat:

1. PNL este un partid nereformat construit pe aceleași principii rudimentare ale anilor ’90 în care recrutarea și promovarea în partid se face exclusiv prin filtrul unor baroni locali cu educație precară care nu vor permite niciodată să fie eclipsați de oameni deștepți și cu idei. La umbra unor incompetenți și ticăloși nu poate crește niciodată ceva bun. În plus, prezența acestora la vârful partidului îndepărtează pe oricine de valoare care ar dori să intre în politică și să își pună pe tavă energia și priceperea sa. Să facă sacrifici personale de durată. De aia oamenii ”noi” sunt la fel de incompetenți ca oamenii ”vechi” dacă nu chiar mai slabi pentru că adaugă incompetenței tot mai multă ticăloșie și lipsă de caracter, esențiale pentru a rezista și promova într-un astfel de sistem sulfuros

2. PNL este un partid mare, cu primari mulți, mai ales în mediul rural, zone mai puțin dezvoltate, puternic dependente de stat și de banul public. Succesul unui membru liberal în plan local depinde de conectarea sa cu Centru. Liberalismul său va trece întotdeauna în plan secund, mâna întinsă și obediența față de vătafii de sus fiind vitală pentru voturile colectate din când în când. Asta pentru că dezvoltarea în România nu depinde de mediul privat ci de valurile de fonduri venite de sus în jos, multe pe deficit și datorie. Devii absurd și complet rupt de realitate să promovezi valori liberale în astfel de medii. E mult mai greu să explici oamenilor calea grea dar sănătoasă de prosperitate.

3. Guvernanța în partid este la un nivel foarte scăzut. Democrația este mimată, o mână de baroni locali fac parte din conducerea de la centru, consultarea membrilor de partid este inexistentă și oricum nu se ține cont de ea. Partidul poate fi atras în tot după cum o dictează contextul sau fanteziile celor din vârf. Reacția la erorile sau prostiile celor de la vârf este irelevantă. Ca și votanții simplii, membrii de jos din partid contează doar când trebuie să lipească afișe și să convingă oamenii pentru a ștampila nume care, de cele mai multe ori, nu au legătură cu filialele. Cu liberalismul nu mai vorbesc.

4. Partidul nu are astăzi nici ideologie asumată și nici sistem de valori sau principii de care să nu se poată dezice ușor. Majoritatea membrilor nu știu ce înseamnă ”a fi liberal” și nici nu pot apăra 2-3 idei liberale cu argumente. Ajung inevitabil tot la subvenții, ajutoare, privilegii, sinecuri de stat, plafonări de prețuri, salarii minime etc.

5. Nu există meritocrație în partid. Ca atare, cel cu performanțe este izolat și trimis la plimbare de unii care nu au demonstrat mare lucru nici în viața reală și nici în viața de partid. Partidul promovează tot felul de dubioși iviți pe tot felul de filiere și încrengături transpartinice. Este exasperant să vezi cum oameni cu competențe și valori în spate sunt dați deoparte pentru oameni care ”au pe cineva” și care ”trebuie să”.

Ca atare, vocile disperate ale celor din acest partid care se opun la țopăiala asta politică sunt inexistente. Cu atât mai mult cu cât orice opoziție este aspru sancționată cu excluderea. Nu ai ce să comentezi când vezi că cei care dau cu bâta în baltă dau afară pe cei cu rezultate. Pleci sau nu te mai implici…”, a scris Cristian Păun pe pagina sa de Facebook. (ziare.com)

Articolul precedentTeroriștii occidentali care au luptat pentru ISIS fac presiuni ca să se întoarcă… acasă!
Articolul următorUn șofer a fost amendat cu 15.000 lei după ce a aruncat un chiştoc de ţigară pe geamul maşinii