Adevarata criză economică provocată de pandemie ne va lovi abia la finalul anului. Este avertismentul analiștilor economici, care spun că executivul ar trebui să aplice cât mai rapid măsurile de sprijin adoptate în ședințele de guvern. Multe afaceri s-au închis deja definitiv, ceea ce înseamnă că multe persoane au rămas fără un loc de muncă. Iar pentru românii care și-au amânat ratele sau pentru companiile care au amânat plata taxelor, sfârșitul acestui an va fi foarte împovărat, scrie digi24.ro.

Analiștii economici trag un semnal de alarmă și spun că adevarata criză generată de pandemia de coronavirus se va resimți abia la iarnă. Tot atunci se va vedea și impactul majorarii pensiilor și alocațiilor. Iar măsurile anunțate de Guvern pentru companii nu ajută cu nimic dacă acestea rămân doar pe hârtie.

Există riscul ca salariile să scadă

Veștile nu sunt bune și avem foarte multe riscuri la orizont. Pe finalul acestui an ne așteptăm la probleme pentru companii, de aceea există riscul ca salariile să scadă sau chiar șomajul să crească și în acest context, din păcate gospodăriile din România, familiile, nu sunt pregătite pentru că nu au investiții care să producă pentru ele”, spune analistul economic Iancu Guda.

„Cât de repede vor ajunge la acele companii granturile și măsurile de finanțare? De la o ordonanță pe hârtie până a fi trase acele granturi și utilizate de companii este cale lungă”, atrage atenția Adrian Bența, expert în fiscalitate.

Deficitul bugetar ar putea ajunge la 10 la sută

Statul a cheltuit mai mult decât a încasat de la începutul anului și până acum, iar viitorul incert ar putea crește și mai mult deficitul bugetar.

Guvernul lucrează pe un scenariu cu un deficit bugetar cuprins între 2 și 3% din PIB. Banca Națională a României și Comisia Europeană spun însă că deficitul va fi mult mai mare, undeva la aproximativ 6% din PIB.

„Avem deja un deficit la primele 6 luni de 4,6%, este hazardat să spui că vei avea sub 5% deficit pentru întreg anul”, arată Iancu Guda, analist economic.

„Undeva la 7% este un procent previzibil pentru situația actuală, dar dacă se prelungește în continuare scadența taxelor, atunci deficitul va fi mai mare de 7%, probabil se va duce într-un 10%”, prognozează expertul Adrian Bența.

„V” sau „U”? Ce fel de revenire va avea economia?

Ministrul de finanțe a declarat în repetate rânduri că economia României va avea o revenire în V, adică după o scădere bruscă, o creștere la fel de bruscă. Analiștii nu sunt prea convinși de acest lucru.

„Dilema este alta, cât de adânc este V-ul și panta de revenire, adică intesitatea, cât de repede revine. Dacă avem un 2020 dezastruos și revenim lent abia în 2021 nu e deloc bine”, spune Iancu Guda.

„Văd o revenire în U, o adâncire punctuală undeva în noiembrie, decembrie a căderii activității economice și o reluare a activității în 2-3 ani”, spune Adrian Bența. (sursa)

Articolul precedentLider USR, candidat la alegerile locale, acuzat că și-a inventat un handicap pentru a primi o locuință ANL
Articolul următorStarea de urgență, mană cerească pentru apropiații guvernului