Parlamentarii europeni votează, marți, rezoluția privind susținerea aderării României la spațiul Schengen, depusă de şase grupuri politice din PE.

Propunerea de rezoluţie, depusă de PPE, S&D, Renew, Verzi, ECR şi Stânga, îndeamnă Consiliul să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia sa privind aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România până la sfârşitul anului 2022, asigurând astfel eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state la începutul anului 2023.

În document se mai arată că toate condițiile necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România și Bulgaria au fost deja îndeplinite de ambele state membre în 2011.

”Parlamentul European este descurajat de faptul că, în cei 11 ani care au trecut de atunci, Consiliul nu a reușit să adopte o decizie privind aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România, în pofida apelurilor repetate în acest sens, atât din partea Comisiei, cât și a Parlamentului”, mai scrie în rezoluție.

O propunere de rezoluţie a fost depusă separat de către eurodeputaţii Jean Paul Garraud (Franţa) şi Nicolaus Fest (Germania) în numele grupului Identitate şi Democraţie (ID).

Documentul exprimă opoziţia faţă de viitoare extinderi ale spaţiului Schengen, cu excepţia cazului în care protecţia frontierelor externe ale Uniunii este şi ea consolidată în consecinţă. (sursa)

Articolul precedentMarcel Ciolacu promite creșterea pensiilor și a salariului minim începând cu luna ianuarie.
Articolul următorAutoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a finalizat platforma online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze la nivel naţional