Societatea din România nu a atins, încă, maturitatea pentru a purta o dezbatere argumentată pe tema venitului minim garantat. Iar această discuție, purtată onest, este vitală dacă vrem să ne adaptăm unei noi realități, scrie libertatea.ro.

71% dintre europeni se declară, astăzi, pentru un venit minim garantat, indiferent dacă oamenii au un loc de muncă sau nu, spune un sondaj făcut de o echipă de cercetători de la Oxford și citat de The Guardian.

Pentru noi, românii, venitul minim garantat a fost, întotdeauna, un prilej de dispută aprinsă, de cele mai multe ori filtrată prin ideologii. De altfel, percepția publică majoritară, alimentată de politicieni populiști, asociază venitul minim garantat cu un fel de rușine, de cerșetorie a oamenilor leneși. “Asistatul social” este una dintre țintele preferate ale politicienilor români.

În luna martie a acestui an, au beneficiat de venitul minim garantat (VMG) un număr de sub 170.000 de persoane, în scădere față de martie 2019, când erau 184.000 de beneficiari. De altfel, numărul acestora a scăzut constant, de-a lungul anilor.

România este țara care dă cel mai mic procent din PIB pe asistență socială și sănătate.


Citeşte întreaga ştire: 71% dintre europeni cred că venitul minim garantat de stat e o soluție. Noi încă purtăm această dezbatere în termeni de “pomană”


Articolul precedentComisia Europeană analizează o procedură împotriva Germaniei, pe Justiție!
Articolul următorPreoții și credincioșii ortodocși din Bihor au donat peste 14.000 de euro pentru ahiziționarea unui ventilator pulmonar!