Pe 31 iulie, cu un avânt greu de oprit, premierul Florin Cîțu, în același timp ministru de finanțe și candidat plenipotențiar la președinția PNL, a împărtășit cu noi, populimea, bucuria atingerii bornei de 5.000.000 de vaccinați, cotcodăcind, ca de obicei, că #româniitrebuiesăștie.

Acesta este adevărul, așa e, în sfârșit cifrele sunt de partea premierului: pe 31 iulie 2021, numărul celor vaccinați cu prima doză a ajuns la 5.000.899 de persoane. Numărul celor vaccinați cu schema completă este de doar 4.853.485 de persoane (cu 147.404 de persoane mai mic), dar să nu lăsăm primul număr cât de cât rotund care ne iese în fața ochilor să fie știrbit de realitate.

Este un motiv de mare sărbătoare, ar fi cazul să se unească repede câțiva parlamentari și să propună ziua de 31 iulie drept zi națională. Așa cum membrii PNL au propus 26 mai drept zi națională a alegătorului, pentru că pe 26 mai 2019 au obținut dânșii cel mai bun rezultat electoral din ultimii 31 de ani, la fel ar trebui și acum să propună 31 iulie drept zi națională pentru rezultatele campaniei de vaccinare.

Dar ce zi națională ar trebui să fie asta? Cum ar trebui ea botezată, cât mai creativ, înălțător, patriotic? Să fie Ziua Națională a Vaccinării? Prea simplu. Ziua Națională a Triumfului Științei Asupra Obscurantismului? Cam avântat. Ziua Națională a lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare? Cam riscant pentru raporturile dintre domnul Gheorghiță și domnul Cîțu.

Și, atunci? Cum să-i zicem, cum să-i zicem?

Cel mai cinstit, totuși, ar fi să-i spunem Ziua Națională a Eșecului. Denumirea completă ar trebui să fie Ziua Națională a eșecului Campaniei de Vaccinare, dar să nu nișăm prea mult lucrurile. Este nevoie să putem strânge eșecurile sub o singură flamură, într-o singură sărbătoare anuală, în jurul aceluiași foc de artificii.

Ce a sărbătorit, de fapt, Florin Cîțu, pe 31 iulie, cu acel clip filmat cine știe când, în care oamenii renunțau să mai poarte masca pe stradă după atingerea pragului de 5 milioane de vaccinați? Un eșec, și încă unul răsunător.

Căci Florin Cîțu, tot el, același om, același premier, spunea că trebuie să atingem ținta de 5 milioane de vaccinați până la 1 iunie 2021. Ăsta era scenariul pesimist: 5 milioane de vaccinați până la 1 iunie. Scenariul optimist presupunea 6,5 milioane de vaccinați la aceeași dată. Iar de-acolo până la 10 milioane de vaccinați până la sfârșitul lunii iulie nu mai era decât un pas. Mic, mic de tot.

Ei bine, cu greu, cu chiu și mai ales cu mult vai, ținta de 5.000.000 de vaccinați a fost atinsă de-abia în ultima zi a lunii iulie, la două luni după ținta fixată de premier. Și încă ne mai lipsesc aproape 150.000 de oameni ca să avem 5 milioane vaccinați cu schema completă.

Cum am putea numi acest lucru altfel decât un răsunător eșec? Cât de profundă ar trebui să ne fie curbura coloanei vertebrale pentru a-l aplauda pe domnul Cîțu că și-a îndeplinit obiectivele cu două luni întârziere?

Pe 31 iulie, conform domnului Cîțu, ar fi trebuit difuzat clipul sărbătoresc al atingerii numărului de 10 milioane de vaccinați. În schimb, premierul se laudă cu jumătate din acest număr, pe care tot el l-a stabilit, nu l-a forțat nimeni să-l anunțe.

Dar faptul că numărul vaccinaților este la jumătate față de ținta premierului nu transformă bucuria-i propagandistică într-un semieșec. Nu! Este un eșec deplin, profund și ireversibil.

Ca să citez din intransigenți în viață: „Dacă domnul Cîțu ar fi lucrat la Guvernul României și ar fi ratat cu două luni ținta de vaccinare stabilită pentru 1 iunie și cu 5 milioane de persoane ținta de vaccinare stabilită pentru 31 iulie, astăzi ar fi fost acasă!”.

Dar ce bine, pentru el, că domnul Cîțu nu lucrează la Guvernul României, ci doar participă activ la smardoiala din ce în ce mai josnică din PNL, pentru funcția de președinte de partid. Domnul Cîțu doar este plătit ca și cum ar lucra la guvern.

Nici măcar nu este vina domnului Cîțu, ci a celui care l-a desemnat premier, i-a facilitat accesul la salariul de premier, dar l-a trimis să lucreze pentru partid, considerând că, dacă a mers în Teleorman, merge și la nivel național.

Domnule Iohannis, ghinion. Nici măcar în Teleorman n-a mers.

Citeşte întreaga ştire: 31 iulie, noua Zi Națională a Eșecului. Cifrele vaccinării sunt de partea premierului, dar două luni mai târziu

Articolul precedentCea mai călduroasă zi în România: sunt așteptate temperaturi de 41 de grade. Canicula provoacă probleme și în sudul Europei
Articolul următorRevolta celor care plătesc taxe pe TOT salariul, împotriva celor care plătesc taxe numai pe salariul minim, iar restul banilor sunt daţi sub alte forme – ca Ioana Mihăilă!