Cursa vaccinării împotriva COVID a început la sfârşitul lui 2020. România a pornit mai mult decât promiţător, fiind pe locuri de sferturi sau semifinale în prima parte a campaniei de vaccinare. Astăzi, ţara noastră avansează mult mai greoi, unul din marile motive fiind reticenţa faţă de serul AstraZeneca, o tendinţă întâlnită în mai multe ţări europene. 

Marţi, mai puţin de 40.000 de persoane au fost injectate cu prima doză de vaccin. În acest ritm, ţinta de 5 milioane de oameni vaccinaţi până la sfârşitul lunii mai pare imposibil de atins. Ne vom apropia în schimb de 4.400.000 de adulţi români imunizaţi cu prima doză  – şi nici aceasta nu ar fi tocmai o cifră rea. 

Locul 10 în Europa la doze administrate în cifră absolută

În prezent, România se află pe locul 10 în Europa la capitolul „numărul de doze de vaccin administrate”, potrivit acestei analize Euronews. În cifre absolute suntem cu puţin în spatele Ungariei şi stăm ceva mai bine decât Olanda. De altfel, clasamentul reflectă dimensiunea țărilor, fiind condus de Marea Britanie, Germania sau Franţa.

În ceea ce priveşte procentul populaţiei imunizate cu schema completă împotriva COVID-19 (indiferent de serul administrat), România a atins, la 9 mai, proporţia de 11,7%, un soi de medie printre vecinii săi, unii care stau foarte bine – Ungaria, alții foarte rău, Bulgaria.

Ungaria a vaccinat complet mai mult decât dublu față de România, 26,2%, Serbia a imunizat 24,2%, iar Bulgaria, doar 4,5%.

La acest capitol – procent de oameni vaccinaţi complet -, cel mai bine stau Marea Britanie, cu 27%, Ungaria, cu 25,5%, Malta, cu 25% şi Serbia, cu 22,8%

Citeşte întreaga ştire: Cu doar 19% vaccinați cu cel puțin o doză, România e la jumătate din Ungaria sau Marea Britanie

Articolul precedentImporturile de energie sunt la nivel record, iar preţurile cresc continuu. Din aceşti bani se puteau face 3 centrale noi, de la zero
Articolul următorArafat avertizează: Dacă judeţele au ajuns pe verde nu înseamnă că oamenii nu mai trebuie să se vaccineze