Pe 30 de octombrie 2020, tot într-o vineri, se împlinesc 5 ani de la Colectiv. Și dovedim că nu am reușit să învățăm ceea ce era de învățat, cu adevărat, din acea tragedie în care au murit 64 de oameni. Astăzi, România are 6470 de morți COVID și tratăm subiectul la fatalități, întâmplări implacabile, scrie Patrick Andre De Hillerin în Libertatea.

România înregistrează astăzi peste 6.470 de victime ale virusului SARS CoV-2. 100 de tragedii de la Colectiv în 223 de zile. Altfel spus, un Colectiv la fiecare 2 zile și 6 ore. Fix trei Colectiv în fiecare săptămână.

Acestea sunt datele negre acumulate din 16 martie 2020, ziua în care președintele Iohannis a acceptat că există o pandemie și a decretat starea de urgență. 

Din 16 martie (de fapt din 21 martie, data primului deces cauzat de infecția cu SARS CoV-2) și până azi au murit de 100 de ori mai mulți oameni decât în accidentul tragic de la Colectiv din 30 octombrie 2015.

În 2015 nu eram deloc pregătiți pentru un accident de amploarea celui din clubul bucureștean. Nimic nu a funcționat nici măcar la nivelul intervenției primare, pentru că nu ne mai lovisem de așa ceva de zeci de ani și protocoalele, cele care existau, dacă existau, erau cunoscute doar la nivel teoretic. 

Oricâte cursuri și simulări la tablă, oricâte prezentări în power-point ar fi văzut medicii și salvatorii români, nimic nu i-a putut pregăti practic pentru un eveniment nefericit în care un incendiu rapid provoacă sute de victime într-un timp extrem de scurt.

Corupția, ca infecție nosocomială

#corupțiaucide a fost sloganul zilelor, săptămânilor și lunilor post-Colectiv. Dar corupția nu este autonomă, independentă, de capul ei. Corupția este doar una dintre infecțiile nosocomiale ale politicii și administrației românești. Iar pandemia nu a fost gestionată medical, ci politic. Există cel puțin prezumții de corupție în modul în care s-au gestionat achizițiile în timpul pandemiei, dar, în acest caz, nu corupția a ucis de 100 de ori mai mulți oameni decât la Colectiv în doar 223 de zile. Corupția a fost doar eternul și ineluctabilul accesoriu al politicii și al setei de putere. Da, #politicaucide, #seteadeputereucide!

Politica nu mai este de prea multă vreme ceea ce ar trebui să fie. Politica ar trebui să fie mijlocul prin care țările, statele, comunitățile mai mari sau mai mici sunt conduse în folosul, în interesul și spre binele celor mulți, al tuturor cetățenilor. 

În România – cel puțin, dar nu numai – pandemia a fost gestionată politic de la început și până astăzi și la fel va fi gestionată și în următoarea perioadă. Rezultatul? De 100 de ori mai mulți morți decât la Colectiv în doar 223 de zile. Câte un Colectiv la fiecare 2 zile și 6 ore. Trei Colectiv pe săptămână.

#politicaucide

Citeşte întreaga ştire: 100 x Colectiv. De peste o jumătate de an, au loc trei dezastre ”Colectiv” pe săptămână și ne comportăm ca și cum nu ne pasă

Articolul precedentPNL va creşte taxele
Articolul următorIohannis a fost de la început de partea virusului!