Institutul național de Cercetare în Informatică (ICI), controversatul institut care administrează în prezent domeniile de internet .ro, o resursă limitată a statului, ar urma să se ocupe nu doar de închirierea domeniilor de internet .ro, ci și de reglementarea acestui sector, prin ordin al secretarului general al Guvernului, potrivit unui proiect aflat joi pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. ICI ar prelua aceste atribuții de la Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR). Mutarea ar putea crea probleme legale, avertizează pentru HotNews.ro experți în servicii de e-guvernare, deoarece ICI ar deveni și arbitru și jucător în zona domeniilor de internet .ro.

Guvernul condus de Ludovic Orban are joi pe ordinea de zi un proiect de Hotarâre de Guvern de reorganizare a institutului Național de Cercetare în Informatică (ICI) prin fuziune prin absorbţie cu Institutul Naţional de Studii şi Cercetări pentru Comunicaţii – I.N.S.C.C. Bucureşti, un institut mai mic care in 2018 avea în jur de 20 de angajați.

Ambele institute sunt lipsite de rezultate notabile în domeniul cercetării în informatică ori comunicații, dar în cazul proiectului de HG miza este alta – preluarea atribuțiilor de reglementare deținute în prezent de Autoritatea pentru Digitalizarea României de către ICI în zona domeniilor de internet .ro de către ICI, controversatul institut care trăiește practic din gestionarea acestei resurse limitate a statului român.

citiți întreaga știre pe HotNews.ro

Articolul precedentEmmanuel Macron s-a infectat!
Articolul următorLiderii PNL, USR PLUS şi UDMR n-au reuşit să încheie negocierile